De ontploffing van het salpeter- en zwavelmagazijn ’t Secreet van Hollandt ontnam de pas 32-jarige Carel Fabritius het leven en verwoestte zijn atelier in Delft, met de nieuwste serie schilderijen. Het Puttertje is één van slechts 12 overgebleven werken van deze talentvolle kunstenaar. Het is een stille getuige van wat schilderkundig te gebeuren stond en door de ramp in 1654 voortijdig tot stilstand kwam.

360 jaar na de Delftse Donderslag brengen tientallen professionele kunstenaars een hommage aan de te vroeg gestorven schilder en het Puttertje. Met als enige richtlijn het formaat van het originele paneel (33,5 x 22,8 cm) zijn de kunstenaars – van bekend tot opkomend talent, jong en wat ouder –  uitgenodigd nieuw werk te maken naar eigen en eigentijds inzicht. De variatie in aanpak en stijl zal 360 graden weerklank bieden aan dit icoon uit de Gouden Eeuw.

Daar komen de Putters! start in oktober 2014 met de Ouverture in kasteel Keukenhof in Lisse. In de oorspronkelijke kamers zal een selectie van de eerste hommages aan Fabritius en het Puttertje te zien zijn. De Ouverture is alleen op afspraak te bezichtigen. De data voor de rondleidingen zullen binnenkort vermeld worden. Hou dus de Hommage in de gaten op Facebook, Twitter en www.dehommage.nl.

Op www.dehommage.nl onthullen we regelmatig nieuwe werken. Veel kunstenaars geven een toelichting op hun beleving en aanpak. Zo ontstaat een interessante kijk op de denkwereld van een grote groep hedendaagse kunstenaars. Zij tonen op uiteenlopende manieren hun interesse en plezier in het schilderij, waardoor het publiek steeds opnieuw met ander ogen zal kunnen kijken naar een geliefd meesterwerk en naar de kunst van nu.

De Hommage is een project in voorbereiding van Leonard van de Ven en Rens KrikhaarMeer informatie?
De Hommage Lees meer

Fabritius-vink

Het Puttertje (1654)
Carel Fabritius (27 feb 1622 – 12 okt 1654)
Olieverf op paneel
33,5 x 22,8 cm
Mauritshuis Den Haag